Nepal Police Jawan Syllabus:
Government of Nepal, Ministry of Home Affairs, Police Headquarters, (Department of Human Resources and Administration, Recruitment Selection Division), Naxal, Kathmandu.
Syllabus (Curriculum) for the post of Police Jawan (Nepal Prahari Jawan): it has also included sample questions for written examinations. please download the PDF File from the following download link.
The type of exam:
|Types of Exams||Full Marks||Pass Marks|
|1) Step 1:|
|(A) Preliminary health examination||-||-|
|(B) Physical fitness test:||100||40|
|2) Second step: Detailed health examination||-||-|
|3) Third step: written Exam||100||40|
|4) Fourth step: Interview exam||20||-|
1) Step 1:
(A)Preliminary Health Examination Examination: To be taken in accordance with Schedule 6 of the General Principles to be adopted while appointing and promoting to the post of Police Service.
(B) Physical Fitness Test:
|Events:||Full Marks||Pass Marks|
|300 M. Running||20||8|
|3.2 KM (2 Mile) Running||30||12|
- The score of the physical fitness test will be as per appendix (a).
- Candidates who fail in any event will not be allowed to participate in the event after that.
2) The second stage
Detailed health examination: General Principles to be adopted while appointing and promoting to the post of Police Service, to be taken by the Medical Team of Nepal Police as per Schedule-8 of 2069 BS.
3) The third stage
The course of written examination: The syllabus of the written examination for the post of Police Jawan (District) is based on the syllabus of class VIII of the community school keeping in view the minimum qualifications as provided in Chapter 3 and (b) of the Police Regulations, 2071 (with amendments).
- Full Marks: 100
- Pass Marks: 40
- Time: 2 hours
|Subjects||Exam System and Questions|
|Nepali Rachana||(Total 20 Marks: Nepali Writing [2 Questions x 5 Marks = 10 Marks] and Nepali Byakaran [5 Questions x 2 Marks=10 Marks]|
|Mathematics||(Total 25 Marks [Subjective Question: 5 Questions x 3 Marks=15 Marks and 5 Questions x 2 Marks=10 Marks])|
|English||(Total 15 Marks [Subjective Question: 5 Questions x 3 Marks=15 Marks])|
|General Knowledge (GK), Police Service and IQ||(MCQs - GK [20 Questions x 1 Mark=20 Marks], Police Service [10 Questions x1Mark=10 Marks] and IQ test [10 Quesitons x1 Mark=10 Marks)|